Alpha in City Life Church HEERENVEEN

Vraag je je af of er meer is?

Het leven is vol eindeloze mogelijkheden. Of het nu gaat om het leren van een nieuwe vaardigheid, het vinden van een nieuwe interesse of gewoon het openstellen voor een andere kijk op het leven. Iets nieuws proberen kan het begin zijn van iets goeds. Waarom probeer je Alpha niet eens?

Wat is Alpha?

Alpha duikt in verschillende onderwerpen van het christendom en hoe geloof eruit ziet in de levens van verschillende mensen. Je gaat op een laagdrempelige manier met elkaar in gesprek over vragen als ‘Is er meer?’, ‘Wie is Jezus?’, ‘Wat is bidden?’, en meer. De beste gesprekken zijn open. Ieders gedachten zijn welkom, ongeacht je achtergrond of overtuigingen. Bij Alpha kan iedereen ontdekken wat geloof voor hem of haar betekent! 

Hoe ziet Alpha eruit?

11 weken en een weekend (vrijdagavond en zaterdagochtend en -middag) komen we samen. We beginnen met ontmoeting in de vorm van een maaltijd of met een lekker hapje en drankje. Daarna kijk en luister je naar een kort inspirerend verhaal over een van de onderwerpen. Daarover ga je in een kleine groep in gesprek en is er alle ruimte om je vragen en gedachten te delen.

Wat moet ik doen als ik het probeer en het niet bevalt? Als je op enig moment besluit dat Alpha niets voor jou is, is dat geen probleem. Er is geen druk, geen follow-up en er zijn natuurlijk geen kosten.

Alpha Wake-up
8 september – 10:00

Start Alpha
15 september – 10:00 en doordeweeks in de kerk en op Connectgroepen.

Alpha Weekend
Vrijdagavond 1 en zaterdag 2 november

Locatie
Kerk (Beugel 201 Heerenveen) en in Connectgroepen bij mensen thuis.

Alpha Gemeentebreed

Het bijzondere is dat we van september t/m december 2024 we als City Life Church Heerenveen Alpha met de hele gemeente gaan doen. In het kinder- en jongerenwerk, bij de jovo’s en volwassenen, in de diensten en op Connectgroepen en in een ‘gewone’ Alpha-cursus in de kerk.

Hoe kun je meedoen?

Alpha-cursus

In de kerk bieden we de Alpha Cursus aan. In 11 bijeenkomsten en een Weekend ga je op laagdrempelige manier in gesprek over het leven en geloof.

We beginnen gezellig met een heerlijke maaltijd. Dan kijken we een korte video over het onderwerp van de avond. Daarna praat je hierover door met je vaste groepsgenoten.

Van 1-2 november hebben we een Weekend op vrijdagavond en zaterdagochtend en -middag.

We bieden ook Alpha Online aan. Ook dan beginnen we ontspannen, kijken we samen de inleiding en gaan we met elkaar in gesprek.

CONNECTGROEPEN

Alle Connectgroepen doen mee aan Alpha en komen gedurende 11 weken iedere week samen. Waar nodig doen we ons best om nieuwe groepen te starten, door het opsplitsen van bestaande groepen of te beginnen met een nieuwe groep.

Een groep begint gezellig met een maaltijd of iets lekkers te eten en drinken. Dan kijken we een korte video, waarover je doorpraat aan de hand van het gespreksmateriaal.

Van 1-2 november hebben we een Weekend op vrijdagavond en zaterdagochtend en -middag.

ORGANISATIE

Het kan zijn dat je persoonlijk of als groep niet ziet zitten om 11 weken Alpha te doen. Dan kun je nog steeds betrokken zijn!

Alpha wordt gedragen door gebed. We zullen regelmatig gebedspunten delen en tijdens Alpha Gemeentebreed kun je alle groepen steunen door te bidden.

Voor de Alpha-cursus in de kerk hebben we mensen nodig die zorgen voor een heerlijke maaltijd.

En voor het Alpha-weekend zijn we op zoek naar mensen die dit willen organiseren en facilitaire ondersteuning geven.

Aanmelden

Klik op de button om je aan te melden. Na het invullen van je persoonlijke gegevens kun je je op verschillende manieren aanmelden:

  • Persoonlijk: je kunt je aanmelden om aan te sluiten bij de Alpha-cursus in de kerk, Alpha Online, een Connectgroep, als Gespreksleider of inzetten voor een ondersteunende taak.
  • Persoonlijk en ik neem 1 of meerdere mensen mee: je kunt jezelf en je gasten aanmelden om aan te sluiten bij de Alpha-cursus in de kerk, een Connectgroep of Alpha Online.
  • Persoonlijk en ik start een nieuwe Alpha-Connectgroep: als je een groep hebt verzameld van gemeenteleden en/of gasten, dan kun je je met deze optie aanmelden.
  • Als Connectgroepleider met mijn Connectgroep: als leider van een bestaande Connectgroep kun je hier je hele groep en gasten aanmelden.
AANMELDEN ALPHA SEPTEMBER – DECEMBER 2024

Wie nodig jij uit?

We hebben zondag 28 april Gebedskaartjes uitgedeeld en er zijn heel veel ingevuld. Wat was dat bijzonder! De kaartjes krijgen nog een mooie plek in de kerk en iedere zondag mag je zo’n kaartje invullen en ophangen. We willen je vragen om de namen die je hebt opgeschreven en nieuwe namen in te vullen op bidden.alphanederland.org. Daardoor wordt je geholpen te bidden, uit te nodigen en uitnodigingen worden ook – volledig anoniem – zichtbaar op een speciale pagina voor onze kerk waardoor we het gebed en uitnodigen kunnen vieren! 90% van de deelnemers komt op Alpha door een persoonlijke uitnodiging. Voor wie bid jij dat ze Jezus ontmoeten?

Training en Inspiratie

Op de maandagen 10 juni en 9 september hebben we Training- en Inspiratie-avonden voor Alpha in CLC Leeuwarden (Archipelweg 133 Leeuwarden). Met ondersteuning van Alpha Nederland trainen we alle Connectgroep- en Gespreksleiders over Alpha, het werkboek voor alle deelnemers, de rol van een gespreksleider, hoe je kunt omgaan met vragen en meer.

Planning

De data hieronder zijn de zondagen. In de diensten op zondagochtend besteden we aandacht aan het genoemde thema, de rest van de week erop gaat de Alpha-cursus op dinsdagavond en de Connectgroepen op diverse avonden over hetzelfde thema.

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen. Heb je een andere vraag? Mail ons via info@clcheerenveen.nl.

Wat doe je op Alpha?

Alpha begint met eten of in ieder geval iets lekkers te eten & drinken en gezelligheid. Van de Connectgroepen zal de ene groep samen eten of beginnen met iets lekkers te eten en drinken. Daarna kijken we samen naar een inleiding over het christelijk geloof, waarover we in gesprek gaan in vaste kleine groepen. Van ‘Wie is Jezus?’ tot ‘Bidden: waarom en hoe?’, je ontdekt op een laagdrempelige en gezellige manier de basis van het geloof.

Alpha-meetings zijn wekelijks en daarnaast is er een Alpha-weekend op een vrijdagavond en zaterdagochtend en -middag (zonder overnachting).

Wie kunnen er meedoen?

In het najaar doen we Alpha met iedereen! Tijdens de diensten, in het kinderwerk tijdens de diensten, in het jongerenwerk voor 12-18 jaar, in de Connectgroepen en tijdens een Alpha-weekend. Je kunt je aanmelden zoals jij wilt meedoen en wij helpen je graag om een passende groep en manier te vinden.

Kan ik ook Online meedoen?

Ja, we bieden ook Alpha online aan. Tijdens de video-bijeenkomsten doen we hetzelfde als iedereen, behalve samen eten.

Ik heb iemand uitgenodigd, hoe doen we dan mee?

Als je deel bent van een Connectgroep, dan kun je de mensen die je hebt uitgenodigd allereerst meenemen naar jouw Connectgroep. Met alle Connectgroepen samen kunnen we heel veel mensen een plek geven.

Afhankelijk van hoeveel Connectgroepen er mee doen bieden we mogelijk ook Alpha aan in een ‘normale’ Alpha-setting. Natuurlijk ben je daar welkom met iedereen die je meeneemt. Meer info hierover volgt zo snel mogelijk!

Moeten we als Connectgroep meedoen?

We moedigen iedereen aan om mee te doen, omdat dit een unieke kans is om mensen uit te nodigen uit onze omgeving en een plek te bieden in de kerk, in Connectgroepen en in het kinder- en jongerenwerk. Samen maken we Jezus bekend en iedereen kan (opnieuw) iets leren van het Alpha-materiaal en de gesprekken die daarover ontstaan. We hopen dus dat alle groepen mee gaan doen.

Het kan zijn dat jouw groep of een aantal mensen van jouw groep niet wekelijks zullen samenkomen met gebruik van het Alpha-materiaal. Ook dan kun je betrokken zijn: door te bidden, door te koken voor een Alpha-groep in de kerk of door mee te werken aan het Alpha-weekend.

Niemand moet meedoen, daar is iedereen vrij in.

Wat als mijn groep niet (helemaal) meedoet?

Als je groep niet (helemaal) meedoet, dan kun je met je groep gewoon 2-wekelijks samenkomen en ander materiaal kiezen.

Wil jij wel Alpha doen, zelf of met mensen die je hebt uitgenodigd? Dan willen wij je helpen om aan te sluiten bij een andere Connectgroep of Alpha-cursus setting.

Als er van verschillende groepen meerdere mensen zijn die niet willen meedoen aan Alpha, dan kun je met elkaar bespreken om gedurende Alpha op te splitsen. Wij denken graag mee met (groepjes) mensen die niet mee kunnen doen aan Alpha om in het najaar samen een nieuwe groep te vormen die 2-wekelijks samenkomt.

Wat als onze groep te groot wordt voor onze huizen?

Als je Connectgroep zo groot wordt door het uitnodigen van mensen uit ieders omgeving, dan kun je twee dingen doen. Je kunt allereerst gaan samenkomen op een grotere locatie (waar wij bij helpen), waar grote en voldoende ruimtes zijn om met grote groepen te eten en bijvoorbeeld op te splitsen in 2 kleinere gespreksgroepen.

Je kunt er ook voor kiezen om de groep voor de periode van Alpha op te splitsen. Het is verstandig om ongeveer halverwege Alpha na te denken over hoe jullie als groep verder willen.

Moeten we beginnen met samen eten?

Eten en Alpha zijn bijna onlosmakelijk met elkaar verbonden. Eten verbindt en biedt je de ontspannen tijd om elkaar (beter) te leren kennen. Toch kan dit best lastig zijn voor jou als groep om verschillende redenen. Samen eten moet dan niet. Wat we wel belangrijk vinden, is dat je een Alpha-avond niet begint met de inleiding op video, maar altijd relatie-gericht. Serveer koffie, thee, taart of wat dan ook, maar begin met gezelligheid en gesprek.

Hoe komen we aan het benodigde Alpha-materiaal?

Als gemeente zorgen we voor voldoende materiaal. Je krijgt een link naar de inleiding op video, een handleiding voor de Connect-/Gespreksleider en een werkboek voor iedere deelnemer.

Kunnen we als Connectgroep Alpha 1 keer in de 2 weken doen?

Alpha Nederland adviseert om Alpha wekelijks te doen voor de grootste impact. Mocht je toch kiezen als groep om het 2-wekelijks te doen dan kan dat. Je loopt dan niet gelijk op met de Alpha-cursus, diensten, kinder- en jongerenwerk en groepen die wekelijks samenkomen, waardoor je niet goed kunt aansluiten bij het Alpha-weekend. Dat bieden we 1 keer aan in het najaar.