Week van Vasten & Bidden

Week van vasten & bidden in City Life Church Leeuwarden

1 t/m 7 september 2024

Steeds houd ik de HEER voor ogen, met Hem aan mijn zijde wankel ik niet. Psalm 16:8 (NBV21)

We willen het nieuwe seizoen beginnen met een week van vasten en bidden, om het tegemoet te gaan met God voor ogen. Met onze ogen op God, Jezus en de Heilige Geest kunnen we vertrouwen en moed hebben.

Met elkaar willen we ons iedere dag richten op God, groeien in relatie met Hem en in gebed zijn voor elkaar, onze stad, onze wereld. Vasten helpt daarbij, omdat je je even afwendt van afleidingen en van ‘de wereld’ en je toewendt naar God. Wie is Hij? Wat heeft Hij gedaan? Wat is Zijn wil en verlangen? Je richt je op God en ‘alles’ van God.

Gebed verbindt ons met God. Vasten verbreekt de verbinding met andere dingen. Er zijn vele manieren van vasten. De Bijbelse manier is door je te onthouden van (lekker) eten en in sommige gevallen ook drinken. Hoewel vasten zonder drinken sterk af te raden is, is vasten door niet te eten voor de meesten van ons heel goed te doen. 

We komen in de Bijbel regelmatig tegen dat gelovigen vasten. Vaak werd er één dag gevast, soms ook langer. Koningin Esther riep de Joden op om drie dagen te vasten, Daniël vastte 21 dagen en er zijn drie voorbeelden waarin er veertig dagen lang werd gevast (Mozes, Elia en Jezus).

Er zijn allerlei redenen om te vasten. Bijvoorbeeld om Gods leiding en hulp te zoeken of als voorbereiding op een belangrijke opdracht van God. Vasten is ook een manier om je voor God te vernederen, bijvoorbeeld als je zonde van jezelf en anderen wilt belijden en om je kwetsbaar en afhankelijk op te stellen. In de Bijbel zien we dat vasten een machtig ingrijpen en wonder van God teweegbrengt. 

Behalve het je onthouden van eten en drinken, zijn er ook andere vormen vandaag de dag. We stoppen gedurende een bepaalde periode met iets waaraan we verslaafd zijn of dat veel van onze tijd en aandacht in beslag neemt. Social media, TV, Netflix, vul het maar in. In plaats daarvan richten we ons in de tijd die daarmee vrijkomt op God. We nemen bijvoorbeeld meer tijd voor gebed en bijbel lezen of luisteren een goede preek tijdens etenstijd.

Nog een andere invulling van onze vastentijd kan zijn om eens wat meer voor een ander te doen. De Here God zelf vestigt hier de aandacht op in hoofdstuk 58 van het bijbelboek Jesaja.

Van 1 t/m 7 september kun je meedoen aan een week van vasten en bidden. Thuis, op je eigen manier van vasten en tijd voor gebed. We komen ook samen om te bidden. Donderdag 5 september ben je van harte welkom bij Gosse & Annemieke (als je het adres niet hebt, mail dan naar info@clcheerenveen.nl), om 20:00 uur.